Tu unde stai?

Este intrebarea care ne va calauzi pe tot timpul anului acesta. Un scurt filmat care vrea sa te provoace putin. Poti sta indiferente? Pe tine te poate schimba cineva, ceva?

Patroana Muzici - Sf. Cecilia

Passio Sanctae Ceciliae ne arata ca Cecilia era o tânara patriciana romana foarte cultivata, dintr-o familie ai carei stramosi ilustri intrasera în istoria Romei. Luând cunostinta de credinta crestina, a cerut sa fie botezata si atât de mult s-a îndragostit de Cristos încât a facut un vot de virginitate pentru toata viata. Deseori se ducea la catacombele din Via Appia, pentru a lua parte la slujba celebrata de Papa Urban; pe drum, în calea ei veneau o multime de saraci care îi cunosteau generozitatea. Deoarece parintii, potrivit obiceiului de atunci, au logodit-o cu nobilul Valerian, în noaptea nuntii, pe când instrumentele muzicale rasunau in cântarile vesele ale petrecerii, inima Ceciliei înalta imnuri de lauda si rugaciuni catre atotputernicul. Plina de încredere în ajutorul ceresc, se retrage cu Valerian în camera lor si îi spune: "O prea dulce si prea iubitor tânar, O dulcissime et amantissime juvenis, eu am o taina mare pe care ti-o voi descoperi daca-mi juri ca o vei pastra cu fidelitate". Valerian si-a dat cuvântul. Atunci, mireasa lui iubita îi vorbeste despre Cristos si despre legamântul pe care l-a facut, îndemnându-l sa primeasca si el învataturile si promisiunile Mirelui Ceresc. Valerian, miscat si transformat de puterea harului divin, îmbratiseaza cu bucurie idealul propus de Cecilia, cere sa fie botezat si devine un înflacarat apostol al credintei printre tinerii romani. Primul îl urmeaza fratele sau Tiburtiu. La vestea numeroaselor convertiri, prefectul Almachius, ramas autoritate suprema în oras deoarece Împaratul era plecat, îi cheama înaintea sa pe cei doi frati, carora, dupa multe amenintari le spune: "Asadar, toata lumea este în greseala, numai tu si cu fratele tau cunoasteti pe adevaratul Dumnezeu!" Valerian raspunde: "Sa stii ca în imperiu sunt nenumarati crestini. Tu zici ca sunt putini, dar voi sunteti ca niste corabii sfarâmate, ce vor fi aruncate la mal si arse în foc". Când prefectul porunceste sa fie biciuit, el exclama: "Iata ora pe care am asteptat-o cu nerabdare. Iata clipa care pentru mine este mai dulce decât petrecerile lumii".
Valerian si Tiburtiu au fost decapitati, si Cecilia a înmormântat trupurile lor în catacombele lui Pretextat. În cele din urma, Almachius o aduce si pe Cecilia în fata tribunalului, încercând sa o abata de la credinta prin promisiuni si amenintari. "Nu stii ca am drept de viata si de moarte asupra ta?" îi spune el; tânara patriciana raspunde: "Nu este adevarat, deoarece tu poti sa ma omori, dar nu poti sa-mi dai viata". Fiindu-i teama sa nu provoace nemultumiri în rândul nobilimii, a închis-o pe Cecilia într-o camera de baie, cu speranta ca se va asfixia. Deoarece dupa trei zile era înca în viata, a trimis calaul sa-i taie capul; acesta, impresionat de nobletea si bunatatea tinerei Cecilia, a lovit de trei ori cu sabia, maximum cât permitea legea, fara ca totusi sa o omoare definitiv. Crestinii au gasit-o cazuta la pamânt într-un lac de sânge; la cuvintele lor de încurajare, ca o marturie de credinta, ea întinde trei degete de la mâna dreapta si aratatorul de la mâna stânga, exprimând astfel credinta în Sfânta Treime, un singur Dumnezeu în trei persoane. Înainte de a-si da ultima suflare, Dumnezeu i-a împlinit dorinta de a-l avea la capul ei pe Papa Urban.

URGENTA GOMA

13 ANI DE RAZBOI :::(((
5 MILIOANE DE MORTI :::(((
MILIOANE DE REFUGIATI :::(((

V-am vorbit luna trecuta despre misionarii. V-am spus ca dorim sa adunam niste bani pentru unii salezieni din Africa, mai exact din GOMA. Dar pun pariu ca nici nu stiti unde este acest stat si ca sunt inca in razboii. De ce noi in Romania nu stim nimic despre asta? de ce nu stim sa ne gandim dincolo de curtea noastra? De ce suntem asa nepasatori la ceea ce li se intampla altor copii de varsta noastra care platesc greselile celor mari. Te-ai pus vreodata in situatia ca acel copil ai putea fi tu. Filamtul urmator este ffff recent nu are nici o luna. Prives-te! Invata! Eventual da mai depare! spunele celor din jurul tau ce se intampla prin lume.



Vocea din text este in italiana. Mai jos aveti traducerea:

Conducatoriilor Lumii, noi copiii din Goma le cerem: ca armatele sa opreasca focul, pentru a nu mai fugi niciodata dintr-o tabara de refugiati in alta speriati, pentru ca sa nu mai existe rapirii de copii care vor deveni copii-soldat, pentru ca nimeni sa nu vina noapte si sa abuzeze de noi, pentru ca sa nu mai trebuiasca sa fim copii ai strazii pentru ca nu avem o familie, pentru ca nimeni sa nu ne mai bata, sa se comporte urat cu noi sau sa creada ca suntem niste vrajitorii, va facem cadou tot aurul, toate diamantele, tot cuprul si alte resurse ale tarii noastre, in schimb vrem sa putem sa traim fericiti, sa ne jucam cu multe jucarii, sa meregm la scoala in fiecare zi, sa fim alintati, sa primim o mangaiere ca aceea a unei mame. Daca este adevarat ca exista Pacea, NOI O VREM! noi dorim un viitor de PACE!