ADVENTUL şi DREPTURILE OMULUI

Suntem convinşi cu adevărat că drepturile omului, educaţia la drepturile omului ne pot ajuta să realizăm mai bine sistemul preventiv, adică prevenirea tuturor prilejurilor ce ar putea expune la risc dezvoltarea normală a vieţii copiilor, integrarea lor deplină în societate, capacitatea lor de a construi o lume mai egală, mai solidară şi mai sănătoasă. Aceasta înseamnă să ne dăm seama că formarea la drpturile omului este un element care astăzi trebuie să caracterizeze realizarea misiunii salezieni.
(Don Pascual Chavez, Valdocco 28 septembrie 2008)


Ce legătură are Adventul cu drepturile omului?
ADVENT înseamnă “venire”
- venirea lui Isus pe Pământ
- începutul unei noi epoci, venirea Împărăţiei lui Dumnezeu
- primirea de veşti bune pentru umanitate
- venirea unei mari speranţe: Dumnezeu este în mijlocul nostru


Chiar în timpul perioadei Adventului, pe 10 decembrie, sărbătorim 40 de ani de la semnarea de către toate Naţiunile a Cărţii Drepturilor Omului. Acest eveniment reprezintă:
- începutul unui nou proiect de fraternitate
- inaugurarea unui nou progres de dezvoltare socială marcat de libertate
- o ocazie preţioasă pentru a promova unitatea şi pacea.

Toate aceste lucruri noi credem că sunt posibile datorita lui Isus. Adventul lui de peste 2000 de ani da speranţă Drepturilor Omului. Iată ce legătură există între Advent şi Drepturile Omului. Cu toţii credem şi dorim o lume diferită în care să domnească fraternitatea şi pacea, dar mai ştim că izvorul fraternităţii şi al păcii este Dumnezeu pentru ca El este iubire.
Dumnezeu a spus: “să-l facem pe om după chipul şi asemănarea noastră”. Omul este făcut după asemănarea lui Dumnezeu, sau mai bine spus a nu respecta drepturile omului înseamnă a nu-l respecta pe Însuşi Dumnezeu. A promova drepturile omului înseamnă a promova gândurile lui Dumnezeu pentru om. Fiecare om este o istorie sfântă!
De la această certitudine dorim să pornim să facem să strălucească pe chipul fiecărui om chipul lui Dumnezeu! Au acest sfânt drept!
În fiecare săptămână vom face o drumeţie pe un continent diferit pentru a înţelege ce se întâmplă şi la ce punct s-a ajuns cu respectarea şi apărarea drepturilor omului.
Drepturile asupra cărora ne vom opri sunt acestea: dreptul la viaţă (duminică), dreptul la nume (luni), dreptul la iubire (marţi), dreptul la egalitate (miercuri), dreptul la educaţie (joi), dreptul la protecţie (vineri), dreptul la libertate, (sâmbătă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu